Mitt i centrala Beijing ligger Himmelens tempel. Hit kom kejsaren för att be och offra. Templet byggdes under Mingdynastin och stod klart 1420. Detta var ganska samtida med att Beijing blev huvudstad.
Himmelens tempel togs med på UNESCOS världsarvslista år 1998. Templet är typiskt för hur taoistiska tempel ser ut i Kina och även i andra delar av Asien. Symboliken antyder gång på gång att jorden är fyrkantig och himmelen rund. Alla altare är exempelvis runda men socklarna de står på är fyrkantiga.
När man besöker Himmelens tempel bör man inte missa Årliga bönernas hus där kejsaren varje år kom för att be om god skörd. Byggnaden med sin höga marmorsockel och rika symbolik sägs vara en av Kinas vackraste byggnader. Från Årliga bönernas hus tar man sig till Himmelska herrens hus på en rak vit väg som genom olika nivåer symboliserar vägen mellan himmelen och jorden. Himmelska herrens hus är närmast en mindre kopia av bönernas hus. Här förvarades altaret när det inte var i bruk. Altaret är gjort av vit marmor och användes när man offrade i samband med vintersolståndet. Invid altaret finns en ugn där de offrade djuren brändes. I parken som omger templet finns en lång korridor som under kejsartiden förband templet med gudarnas kök, där djur offrades. Invid korridoren ligger en stensamling som kallas De sju stjärnornas stengrupp. Varje sten har en bergstopp ingraverad för att symbolisera sju bergstoppar i Taishanbergen. Olika siffror är viktiga inom taoismen. Som besökare är det svårt att märka att talen sju och nio har en särskild betydelse.
Under kejsartiden fick inte vanligt folk besöka templet men idag besöks templet och den omkringliggande parken av såväl lokalbefolkning som turister. Som turist kan man med fördel besöka Himmelens tempel på morgonen eftersom man då kan få se lokalbefolkningen göra övningar i parken. Det finns guidade turer på flera språk och vill man gå för sig själv kan man hyra en så kallad audioguide vid ingången.