Vid fjärde ringvägen ligger något som närmast kan kallas Kinas Silicon Valley. Den enorma elektronikmarknaden, som egentligen är en egen stadsdel, kallas för Zhongguancun. Marknaden är spridd i flera hus och riktar sig främst mot lokalbefolkningen. Många av Beijings marknader säljer elektronikprylar. Kvalitén kan variera kraftigt. Handlar man på Zhongguancun ökar chansen att man får med sig något som faktiskt fungerar till ett lågt pris.
Zhongguancun började växa fram under 1950-talet men i ett mindre format. När en medlem i Kinas vetenskapsakademi, Chen Chunxian, under 80-talet reste till USA och fick uppleva Silicon Valley kände han att samma sak hade en plats i Kina. Zhonguangcun började växa till det jätteprojekt vi kan se idag. Såväl kinesiska vetenskapsakademin som Tsinghua och Pekings Universitet finns på plats för att utveckla marknaden. Det handlar inte längre bara om försäljning utan om forskning och utveckling.
Många av dagens erkända elektronik- och It-företag har byggt sina baser för research i Zhongguancun. Några av de mest kända är Google, AMD, Intel, Motorola, Sony och Microsoft. Till följd av detta hålls många stora världskonferenser i området. Mottot för att fortsätta utvecklingen i området är att uppmuntra till utveckling och acceptera misstag. Framtidsutsikterna inom området ser ljusa ut.
Inom Zhongguancun finns ett stort antal marknader. Man bör besöka Hailong, Guigu, Taipingyang, Dinghao och Kemao som har gott rykte inom IT och elektronik. Det gäller att pruta för att hitta bästa priset på en produkt. Lättast tar man sig till Zhongguancun med tunnelbanans linje 4. Det finns en station med samma namn, så det är inte svårt att hitta. Området är stort, så det kan vara bra att veta vart man ska. Skriv lappar med namnet på olika marknader för att kunna få hjälp på vägen. Många kineser pratar inte engelska. Zhongguancun är verkligen ett högteknologiskt område likhet med Silicon Valley. Skyskraporna reser sig mot himlen som jättetelefoner. Och mer kommer det att bli framöver!